Ontdek hoe je uien in recepten kunt vervangen en wat je wel kunt eten als je last hebt van ui.
Wat zijn fructanen en waarom veroorzaken ze buikpijn?
Fructanen zijn een soort koolhydraten die bestaan uit fructosemoleculen die aan elkaar zijn gekoppeld. Ze komen veel voor in uien, knoflook, tarwe en bepaalde groenten. Het lichaam van sommige mensen kan fructanen niet goed verteren, omdat ze niet worden afgebroken door enzymen in de dunne darm. Hierdoor komen ze onverteerd in de dikke darm terecht, waar bacteriƫn ze gaan fermenteren.
Dit fermentatieproces veroorzaakt een toename van gassen en kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en soms diarree of constipatie. Mensen die gevoelig zijn voor fructanen, zoals mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS), kunnen hier veel last van hebben. Door je inname van fructanen te beperken, bijvoorbeeld door ui te vervangen of te verminderen, kun je vaak deze vervelende symptomen verminderen. Meer informatie over fructanen kusje vinden in het FODMAP dieet.
5 tips om ui te vervangen als je buikpijn krijgt
1. Gebruik het groen van bosui of prei: Het groene deel van bosui of prei bevat veel minder fructanen dan gewone ui en geeft toch een lekkere ui-smaak aan je gerechten.
2. Kruiden en specerijen: Kruiden zoals kerrie, komijn, of bieslook kunnen helpen om je gerecht op smaak te brengen zonder ui.
3. Venkel of bleekselderij: Deze groenten hebben een milde smaak en kunnen rauw of gekookt worden gebruikt om een subtiele ui-smaak te vervangen. Test wel even uit of je hier ook geen last van krijgt.
4. Ui-olie: Maak zelf ui-olie door uien zachtjes te verwarmen in olie en de olie daarna te zeven. De smaak blijft, maar de fructanen, die buikklachten veroorzaken, blijven achter.
5. Asafoetida: Dit is een specerij die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt en een ui-achtige smaak heeft. Gebruik het in kleine hoeveelheden, want het is erg sterk van smaak
Hoe kun je testen hoeveel ui je wel kunt eten?
Als je niet helemaal zonder ui wilt koken, kun je testen hoeveel je ervan kunt verdragen. Begin met een klein stukje van de buitenste ringen van de ui, want die bevatten vaak minder fructanen. Eet dit op een dag dat je verder geen andere fructaanrijke voedingsmiddelen eet en kijk hoe je lichaam reageert. Als je geen klachten hebt, kun je de volgende keer een iets groter stukje proberen.
Herhaal deze stap totdat je merkt dat je symptomen krijgt. Dit is je grens. Zo kun je leren hoeveel ui je kunt eten zonder klachten te krijgen. Je kunt ook af en toe proberen om een beetje meer te eten om te kijken of je tolerantie verandert.