Buikpijn van prebiotica

Bij het horen van prebiotica denk je misschien "wauw dat is goed voor mijn darmen". Maar dat is niet voor iedereen goed. Wanneer je bijvoorbeeld last van prikkelbare darmen hebt, kun je er heftig op reageren. Dat komt omdat de meeste prebiotische voeding veel FODMAPs bevat.

Wat is prebiotische voeding?

Prebiotica zijn een bepaald type vezels. Het is belangrijk om van verschillende soorten vezels voldoende binnen te krijgen, omdat iedere soort weer eigen gezondheidsvoordelen biedt. Varieer dus volop met vezelrijke producten zoals groente, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en aardappelen!

Zit er dan geen luchtje aan?

Er zijn geen ernstige nadelen van de inname van prebiotica bekend. Wel kan een teveel aan prebiotica leiden tot diarree en winderigheid. Dit komt bijvoorbeeld doordat er meer gassen in de darm geproduceerd worden. De effecten van prebiotica verschillen per persoon. En daarnaast ook per soort prebioticum; het effect hangt bijvoorbeeld af van de snelheid van fermentatie. Hoe sneller de fermentatie, hoe groter de kans dat iemand er last van krijgt.

Heb jij last van prikkelbare darmen en wil je graag jouw klachten verminderen? Meld je dan aan voor een van onze cursussen https://www.happylivingacademy.com/courses.categorie├źn : PDS, SIBO