Één ding: vasten!

geplaatst op Feb 19, 2024 |

Intermittent fasting tegen buikklachten? Eén manier om je buikklachten bij prikkelbare darmen te verminderen, is een gezond eetpatroon. Echter, naast wát je eet, is ook het tijdstip waarop je eet van belang.

Vasten bij buikklachten
Voor mensen met PDS kan het overslaan van tussendoortjes tussen de maaltijden, een periode vasten dus, symptomen helpen verminderen. Door je darmen minder vaak te belasten met constante stroom aan eten en te vasten tussen maaltijden, krijgt het spijsverteringssysteem de kans om te rusten en te herstellen. Dit kan leiden tot een vermindering van irritaties in de darmen, waardoor symptomen zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel kunnen afnemen.

Ook goed als je bloedsuikerspiegel rommelt
Het verminderen van tussendoortjes heeft nog een voordeel. Vasten tussen de maaltijden draagt bij aan het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Door regelmatig te eten en het overslaan van suikerrijke tussendoortjes, kan de bloedsuikerspiegel stabieler blijven gedurende de dag. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen insuline resistentie veroorzaken maar ook kan teveel suikergebruik de symptomen van PDS verergeren. Het is dus aan te raden om regelmatig en voedzaam te eten en gebruik van tussendoortjes te verminderen.

Snaaien = niet fijn voor PDS
Ten slotte kan het overslaan van tussendoortjes en dus vasten tussen de maaltijden door, helpen bij het beheersen van de portiegrootte. Hiermee bedoelen wij dat je gemiddeld over de dag minder (ongezond) eet, je maaltijden beter beheerst en daarmee overeten juist voorkomt. Mensen met PDS hebben vaak gevoelige darmen en kunnen last hebben van klachten na het eten van te grote maaltijden. Door je gezonde voedingsstoffen te verwerken in je drie hoofdmaaltijden zijn deze kwalitatief beter. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam beter voedt en niet alleen maar vult. Dit draagt bij aan minder klachten én een gezonder lichaamsgewicht.

Zou je hier wel wat meer over willen weten? Misschien is ons FODMAP slank programma dan iets voor jou! https://www.happylivingacademy.com/courses/fodmap-arm-slank