De meest voorkomende allergieën bij kinderen

Sep 23, 2024 |
Twitter

Kinderen kunnen op jonge leeftijd allergische reacties krijgen op bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen zijn koemelkallergie, ei-allergie en soja-allergie. Als één van je kinderen allergisch is voor een van deze allergenen, zijn er een aantal producten die ze niet meer kunnen eten. Gelukkig blijft er nog genoeg over wat ze wel mogen! Het is vooral belangrijk om te weten waar je op moet letten, zoals goede vervangers en of deze alternatieven gelijkwaardig zijn qua voedingswaarde.

Koemelkallergie
Vandaag richt ik me op koemelkallergie en hoe je koemelk het beste kunt vervangen. In koemelk zitten belangrijke bouwstoffen (eiwitten), vitamines (A en B) en mineralen (calcium, magnesium en fosfor). Je kunt je zorgen maken of je kind voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt als het geen melk meer mag drinken. Dat is echter niet nodig, want er zijn genoeg goede alternatieven, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Alternatieven voor zuivelproducten
Voor baby's onder één jaar wordt het niet aanbevolen om alleen plantaardige melkvervangers te geven in plaats van borst- of zuigelingenmelk. Borstvoeding kan wel gewoon gegeven worden, maar dan moet je zelf een strikt koemelkvrij dieet volgen. Lukt dat niet of geef je flesvoeding, dan is een hypoallergene zuigelingenvoeding op basis van gehydrolyseerd eiwit een goed alternatief. Vraag een arts of diëtist om advies over de juiste hoeveelheden.

Voor oudere kinderen zijn er veel plantaardige melkvervangers, zoals soja-, rijst-, haver- en notenmelk. Het Voedingscentrum adviseert sojamelk, mits er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd. Helaas kan je kind ook voor soja allergisch worden, dus is het verstandig om te variëren met verschillende plantaardige melksoorten. Twijfel je of je kind voldoende binnen krijgt, raadpleeg dan een diëtist voor persoonlijk advies over de juiste voeding vervangers.

De broodmaaltijd
Zowel bij het ontbijt als bij de lunch komen regelmatig zuivelproducten voor. Gelukkig zijn er verschillende plantaardige alternatieven beschikbaar:

  1. (Havermout)pap kan prima worden gemaakt met plantaardige melk zoals haver-, rijst- of amandelmelk. Je kunt er ook een smaakje aan toevoegen zoals kaneel, kokosrasp of rozijntjes.
  2. In de zomer is een schaaltje yoghurt of yoghurtdrink vaak favoriet. Kokosyoghurt is een uitstekend alternatief, lekker met fruit.
  3. Plakken brood met plantaardige kaas (op basis van kokosmelk) is een goede vervanging voor de traditionele boterham met kaas. Smeer de boterham eerst in met kokosolie voor een authentieke smaak.
  4. Maak een zoete omelet van geprakte banaan en ei, of een hartig groente-omelet met bladgroenten voor extra calcium.
  5. Probeer zelfgemaakte eiermuffins of (volkoren) pannenkoeken met plantaardige melk en groentepureetjes voor een extra vitamineboost.


Avondeten
Voor de avondmaaltijd is het eenvoudig om koemelkvrij te koken door te kiezen voor verse groenten, aardappelen, rijst of pasta met vlees of vis, zonder zuivel sauzen. Voor kinderen die al mee-eten met de pot, zijn er ook lekkere alternatieven:

  1. Bestrooi pizza, lasagne of hartige taart met geraspte edelgistvlokken voor een Parmezaanse smaak.
  2. Maak witte sauzen op basis van plantaardige melk of room van rijst, haver of kokos in plaats van reguliere zuivelroom.
  3. Vervang overige room in recepten door plantaardige roomproducten.