Ontdek wat een eliminatiedieet is en hoe het je kan helpen bij het identificeren van voedselintoleranties en het verminderen van klachten bij PDS.
Een eliminatiedieet is een tijdelijk dieet waarbij je bepaalde voedingsmiddelen weglaat om te ontdekken welke jouw klachten veroorzaken. Vaak gaat het om voedsel dat bekend staat om intoleranties, zoals gluten, lactose of FODMAPs. In de eerste fase, de eliminatiefase, vermijd je deze voedingsmiddelen voor een periode van 2 tot 6 weken. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen en klachten zoals buikpijn, winderigheid en vermoeidheid te verminderen.
Bij voedselintoleranties of prikkelbare darm syndroom (PDS) kan het lastig zijn om te achterhalen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Veel mensen kiezen daarom voor een eliminatiedieet. Maar wat houdt zo’n dieet eigenlijk in, en hoe kun je het op de juiste manier aanpakken? In deze blog gaan we dieper in op de belangrijke punten van het eliminatiedieet, hoe het werkt en hoe je kunt herintroduceren zonder onnodige dieetbeperkingen.
Een eliminatiedieet is een tijdelijk dieet waarbij je bepaalde voedingsmiddelen die mogelijk klachten veroorzaken volledig weglaten. Dit doe je om erachter te komen welke voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor je symptomen. Denk hierbij aan klachten zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, hoofdpijn, of vermoeidheid. Een eliminatiedieet helpt om beter te begrijpen wat de oorzaken zijn van je klachten.
Het eliminatiedieet bestaat uit twee fases: de eliminatiefase en de herintroductiefase.
Tijdens deze fase eet je voor een periode van 2 tot 6 weken bepaalde voedingsmiddelen niet waarvan je vermoedt dat ze klachten veroorzaken. Vaak gaat het om groepen voedingsmiddelen die bekend staan om dat ze intolerantie kunnen veroorzaken, zoals:
· Gluten
· Lactose
· FODMAPs (korte keten koolhydraten)
· Histamine-rijke voedingsmiddelen
Het doel is om te ervaren of je klachten verminderen wanneer je deze voedingsmiddelen tijdelijk elimineert. Het is belangrijk dat je deze fase niet langer doet dan nodig, omdat dit kan leiden tot voedingstekorten. Zodra je merkt dat je klachten zijn afgenomen, is het tijd om over te gaan naar de volgende fase.
In deze fase voeg je stap voor stap de voedingsmiddelen die je hebt weggelaten weer toe aan je dieet. Dit gebeurt opbouwend in kleine hoeveelheden, zodat je kunt bepalen hoeveel je aan kan met zo min mogelijk klachten. Deze fase is heel belangrijk omdat het helpt om je persoonlijke "tolerantiegrenzen" te ontdekken. Vaak blijkt dat je bepaalde voedingsmiddelen wel kunt eten, maar in kleinere hoeveelheden.
Bijvoorbeeld: Je kunt een halve snee tarwebrood proberen op de eerste dag. Als je geen klachten krijgt, kun je de hoeveelheid langzaam opbouwen. Krijg je wel klachten? Dan weet je dat te veel tarwe een oorzaak voor je klachten is, en je kunt deze dan beperkt gebruiken tot de hoeveelheid die klachten geeft.
Het eliminatiedieet is een super hulpmiddel, maar het kan ook verkeerd worden uitgevoerd. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten:
· Te veel voedingsmiddelen elimineren: Dit kan leiden tot het onnodig verminderen van voedingsmiddelen en voedingstekorten. Het is beter om eerst alleen de meest verdachte voedingsmiddelen tijdelijk te elimineren.
· Te lang in de eliminatiefase blijven: Het doel van een eliminatiedieet is tijdelijk je klachten terug te dringen zodat je kunt herintroduceren. Blijf niet langer dan 6 weken in deze fase, verminderen je klachten niet dan is dit dieet niet de oplossing voor jou en bespreek dan met je dokter of diëtist andere opties.
· Geen herintroductie doen: Sommige mensen vermijden voedingsmiddelen volledig uit angst voor terugkerende klachten. Dit zorgt ervoor dat je darmmicrobioom steeds meer uit balans raakt. Op lange termijn dus niet een goede oplossing.
Het volgen van een eliminatiedieet kan enorm helpen om je symptomen onder controle te krijgen en je weer controle te geven over je dieet. Je leert precies welke voedingsmiddelen je klachten erger maken en hoe je deze kunt beperken. Bovendien kan het helpen om angst rondom eten te verminderen, omdat je niet meer onnodig veel voedingsmiddelen hoeft te vermijden.
Een eliminatiedieet kan een effectieve manier zijn om voedselintoleranties te herkennen en je klachten te verminderen. Het draait om het tijdelijk weglaten van verdachte voedingsmiddelen, met daarna een de heel belangrijke herintroductie. Vergeet niet dat het doel is om erachter te komen welke voedingsmiddelen je kunt wél aan kan en in welke hoeveelheden, zodat je je dieet kunt uitbreiden in plaats van verkleinen!
Wil je meer weten over het eliminatiedieet of begeleiding nodig bij het herintroduceren van voedingsmiddelen? Luister dan naar onze podcastaflevering over dit onderwerp voor meer tips en verhalen van luisteraars of schrijf je gelijk in voor onze FODMAP-arm cursus!
categorieën : PDS