Glutenvrij uit eten of een dagje weg? Met deze 5 tips kan het!

geplaatst op Aug 24, 2023 |

Heb je coeliakie en verlang je naar een zorgeloze avond uit eten? Geen zorgen want met deze 5 tips gaat dat heerlijke glutenvrije diner of dat gezellige dagje uit zeker lukken!

  1. Geen onverwachte binnenkomst Wanneer je glutenvrij moet eten, is spontaniteit misschien niet het allerbeste idee... Bel daarom altijd even vooraf. Niet alle eetgelegenheden zijn ingesteld op glutenvrije gasten. Ja, het lijkt misschien oneerlijk, maar denk even mee: voor de horeca is dit een kleine doelgroep en ze moeten soms speciaal voor jou inkopen doen.

  2. Kom voor jezelf op Laat er geen gras over groeien zodra je binnenstapt. Vertel direct dat je coeliakie hebt en strikt glutenvrij moet eten. Vraag gerust naar de kok en vraag alles duidelijk aan de serveerster of ober. Als je twijfelt, vraag dan gerust om iemand anders. Zodra je de menukaart krijgt, kijk dan naar de mogelijkheden. Misschien is een deel al glutenvrij of moeten enkele gerechten speciaal aangepast worden. Wees niet tevreden met een halfslachtig gerecht; je wilt namelijk geen salade waar de croutons later vanaf zijn gepulkt. Stel vragen als: "Hoe worden mijn gefrituurde producten, zoals patatjes, bereid?" En let ook op de dressings en sauzen. Als je merkt dat de kennis ontbreekt, leg dan duidelijk uit wat kruisbesmetting inhoudt. Zodra je gerecht voor je staat, inspecteer het rustig. Vooral als iemand anders hetzelfde heeft besteld, is een vergissing snel gemaakt.

  3. Vraag naar de allergenenkaart Laat je niet afschepen. Restaurants zijn namelijk verplicht om een speciale allergenenkaart te hebben of informatie te verschaffen over allergenen. Al deze informatie hoeft niet op de reguliere menukaart te staan, maar het moet wel beschikbaar zijn en je hebt het recht om dit op te vragen. Voor jou zijn vooral de glutenbevattende granen zoals spelt, kamut, gerst, rogge, tarwe en haver relevant.

  4. Begrijp de gewoonte Vraag je je af waarom er zo vaak fouten worden gemaakt? Niet omdat het restaurant je moedwillig wil benadelen, maar vanwege routine. Als iemand dagelijks brood op dat ene plankje snijdt en je krijgt opeens een glutenvrij broodje, dan wordt dat broodje net zo gemakkelijk op datzelfde plankje gelegd. Maar dat plankje is al besmet met gluten! Let dus goed op en blijf de bediening informeren. In een open keuken zou ik mijn plek wel weten.

  5. Eigen maaltijd, geen problemen Is de spanning te groot of ligt de voorbereiding niet in jouw handen? Breng dan je eigen maaltijd mee. Het hoeft niet uitgebreid te zijn, maar je zit tenminste niet zonder. Elk restaurant zal begrip hebben als je uitlegt dat je je eigen eten mee hebt genomen. Het is niet de ideale oplossing, maar ja, een mens moet wel eten, toch?

    Met de juiste voorbereiding en duidelijke communicatie kun je echt van een geweldige maaltijd genieten, zonder je zorgen te maken over glutenvrije complicaties. En als je net begint met een glutenvrij en lactosevrij dieet en wat praktische tips en begeleiding nodig hebt, dan is ons zelfzorgprogramma precies wat je zoekt!

    https://www.happylivingacademy.com/courses/gluten-en-lactosevrij