Ontdek hoe je je tolerantiegrenzen bij voedselintoleranties kunt vinden. Leer stap voor stap hoe je voedingsstoffen veilig herintroduceert.
Als je last hebt van voedselintoleranties, heb je er waarschijnlijk wel eens over nagedacht voedingsmiddelen volledig uit je dieet geschrapt om zo klachten te voorkomen. Dit kan helpen, maar leidt vaak tot een streng en eenzijdig dieet, wat niet altijd nodig is. Het goede nieuws? Veel mensen met intoleranties kunnen kleine hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen gewoon verdragen. Het gaat erom jouw tolerantiegrens te ontdekken – de hoeveelheid van een voedingsstof die je lichaam nog goed kan verwerken. In deze blog leer je hoe je jouw persoonlijke grenzen kunt ontdekken en weer met meer vrijheid kunt eten.
Het ontdekken van je tolerantiegrens pak je het beste stap voor stap aan. Je wilt voedingsstoffen langzaam weer introduceren, terwijl je nauwkeurig in de gaten houdt hoe je lichaam reageert. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:
Voordat je je tolerantiegrenzen kunt testen, begin je met een eliminatiedieet. Dit betekent dat je tijdelijk voedingsstoffen die mogelijk klachten veroorzaken, zo volledig mogelijk uit je dieet weg laat. Denk hierbij aan gluten, lactose of FODMAP-rijke voedingsmiddelen.
Wanneer je merkt dat je klachten zijn verminderd, kun je beginnen met het herintroduceren van voedingsmiddelen en het ontdekken van je tolerantiegrens.
Je herintroduceert telkens één voedingsmiddel tegelijk, zodat je zeker weet door welke stof een reactie wordt veroorzaakt.
Als je geen klachten ervaart na het eten van een kleine portie, kun je de hoeveelheid geleidelijk verhogen. Dit is belangrijk om te ontdekken hoeveel je lichaam aankan zonder dat je klachten krijgt.
Het bijhouden van een voedingsdagboek is heel handig tijdens dit proces. Hierin noteer je wat je eet, hoeveel je eet en hoe je je voelt na het eten. Dit helpt je om patronen te herkennen en precies te achterhalen waar je grens ligt.
Je tolerantiegrens kan na verloop van tijd veranderen. Het kan zijn dat je nu minder van een voedingsmiddel kunt verdragen dan over een paar maanden. Een gezonde darm verdraagt vaak meer: aandacht voor een gezonde leefstijl maar ook een gevarieerd eetpatroon is dus altijd belangrijk.
Wil je hiermee aan de slag? Kijk dan hier. Als je een voedingsmiddel hebt getest en niet goed verdraagt, probeer het dan later nog eens in een kleinere hoeveelheid.
Laten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe je je tolerantiegrens voor lactose kunt ontdekken:
Probeer ook eens een ander soort lactose-bevattend product zoals kwark of yoghurt.
Dit stappenplan kun je toepassen bij alle intoleranties. Verdenk je dus een overgevoeligheid voor fructanen, fructose of gluten? Dan kun je zo gecontroleerd jouw drempel vinden.
Je tolerantiegrens ontdekken geeft je meer vrijheid en dus variatie in je eetpatroon. Het kan tijd en geduld vergen om te ontdekken hoeveel van een voedingsstof je kunt eten, maar het resultaat is de moeite waard. Niet alleen voor een meer ontspannen gevoel bij eten, maar ook voor een meer volwaardig eetpatroon en dus een gezondere darm.
Heb jij PDS en wil jij ook meer duidelijkheid over welke voeding jouw klachten veroorzaakt? Dan is de FODMAP cursus echt iets voor jou. Ontdek stap voor stap waar jouw tolerantiegrens ligt en hoe jij buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel kan voorkomen. Geniet weer van eten zonder zorgen!