Hooikoorts pillen bij prikkelbare darm syndroom

De aanmaak van histamine door bacteriesoort Klebsiella aerogenes speelt een hele grote rol bij heftige darmklachten; dat toont nieuw onderzoek aan.

Behandeling van klachten bij Prikkelbare darm syndroom

Heb jij last van prikkelbare darmen? Dan weet jij als geen ander weet dat aandacht voor leefstijl, zoals je eetpatroon én vooral ook hoeveelheid stress, heel belangrijk is om klachten te verminderen. Maar er blijkt nóg een oorzaak te zijn voor de (heftigheid van) klachten bij PDS. De aanmaak van histamine door de bacteriesoort Klebsiella aerogenes speelt namelijk een hele grote rol bij de heftige darmklachten; dat toont nieuw onderzoek aan.


Onderzoek naar Klebsiella aerogenes

Toen onderzoekers een flinke hoeveelheid histamine aantroffen in de urine van patiënten met klachten bij PDS, vroegen ze zich af waar dit vandaan zou kunnen komen. Er werd een onderzoek opgezet waarbij drie groepen muizen darmbacteriën kregen van zowel patiënten met prikkelbare darmen (met zowel een hoge als lage concentratie histamine) als van mensen zonder PDS.

Bij de groep muizen met een hoge concentratie histamine bleek dat de bacteriesoort Klebsiella aerogenes de boosdoener was. Deze bacterie kan van nature voorkomen in onze darmen en blijkt dus enorme hoeveelheden histamine aan te maken. En dat is nog niet alles; de histamine activeerden namelijk ook mestcellen in de darm. Mestcellen zijn de cellen die normaliter bij een allergische reactie histamine – en andere verbindingen en mediatoren – vrijmaken, wat de allergische reactie geeft. In dit geval blijkt de grote hoeveelheid histamine de gevoeligheid van de darmzenuwen te laten toenemen; en dus ook de klachten van de prikkelbare darm.


Grote hoeveelheden Klebsiella aerogenes in de darm zorgde ervoor dat er honderd keer meer histamine werd aangemaakt

Drie suggesties voor het verminderen van klachten.

Eerder werd al aangetoond dat het FODMAP-arm dieet bijdraagt aan minder darmklachten. Hierbij vermijd je bepaalde korte keten koolhydraten die de darmbacteriën voedt en de darmklachten kan doen verergeren. Het is een puzzeldieet waarbij je onderzoekt welke producten jij wel of juist niet kunt verdragen. Het is niet nodig om alles voortaan 100% uit je dieet te laten; blijf regelmatig producten proberen in opbouwende hoeveelheid en beperk jezelf niet te veel. Kijk vooral ook naar wat je allemaal nog wel kunt eten!

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat er bij een neutrale zuurtegraad een grotere hoeveelheid histamine werd geproduceerd dan bij de gezonde zure darmomgeving. Door voldoende Lactobacillen (melkzuur) in de darm, kan de zuurtegraad worden verlaagd en wordt de productie van histamine geremd. Het gebruik van probiotica met lactobacillen lijkt dus zeker bij te dragen aan minder klachten door Klebsiella. 


De zuurtegraad, of ook wel pH-waarde wordt aangegeven van 0 tot 14. De neutrale waarde voor de pH is 7. Een pH lager dan 7 noemt men zuur De neutrale zuurtegraad is dus 7. Een waarde boven pH 7 is basisch of alkalisch.

Het gebruik van anti-histaminica, zoals tabletten bij hooikoortsklachten, wordt al jaren onderzocht als hulpmiddel bij het verminderen van klachten bij PDS. En met positieve resultaten. Ook na dit onderzoek wordt deze medicatie meer en meer overwogen als doeltreffend hulpmiddel voor PDS.

Nog niet bekend met het FODMAP-arm dieet? Wil jij praktische informatie en tips, makkelijke recepten én direct aan de slag kunnen. Dit kan met onze cursus FODMAP (basis, slank of plantaardig). Kijk hier voor meer informatie over deze of andere programma’s.

categorieën PDS, SIBO