Voel je je vaak moe en heb je last van je darmen? Ontdek waarom ongezonde darmen je energieniveau beïnvloeden en hoe je met 5 tips energieker wordt.
Vermoeidheid en je darmen hangen meer samen dan je misschien denkt. Je darmen doen namelijk veel meer dan alleen je eten verteren. Ze zijn een soort commandocentrum dat je energiehuishouding beïnvloedt. Als daar iets niet lekker loopt, kan dat je behoorlijk uitputten. Hier zijn een paar redenen en vijf handige tips om weer wat energie terug te vinden.
Je darmen zijn de plek waar belangrijke voedingsstoffen uit je eten worden opgenomen. Denk aan ijzer, vitamine B12 en magnesium – dingen die je nodig hebt om je energiek te voelen. Als je darmen niet in topvorm zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking of prikkelbare darmklachten, wordt die opname een stuk lastiger. En bam, daar is de vermoeidheid.
Een andere boosdoener is dat ongezonde darmen vaak zorgen voor een hoop ontstekingen in je lijf. Dat klinkt heftig (en dat is het ook een beetje), want je immuunsysteem moet overuren draaien, en dat kost bakken energie.
Tot slot, je darmflora – al die miljoenen bacteriën die in je buik leven – kan uit balans raken. Dat klinkt een beetje alsof een feestje in je buik uit de hand is gelopen. En als die balans zoek is, voel jij dat in je energie, je humeur en zelfs in je slaap.
Geen paniek, er zijn echt dingen die je kunt doen om de boel te fixen. Hier komen een paar tips die je gemakkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven:
Denk aan je darmbacteriën als kleine werkers in je buik. Ze houden van vezels, dus eet veel groenten, fruit en volkoren producten. Zeg maar "hi" tegen een handje wortels of een kom havermout. Ze zijn simpel en doen wonderen.
Water is niet spannend, maar wel essentieel. Je spijsvertering loopt er soepeler door en het helpt je lijf afvalstoffen kwijt te raken. Geen dure detox nodig, alleen genoeg water.
Als je na een maaltijd vaak last hebt van een opgeblazen gevoel of buikpijn, kan dat door bepaalde voedingsmiddelen komen. Denk aan dingen zoals lactose of bepaalde soorten groenten. Je kunt bijvoorbeeld een FODMAP-dieet overwegen om te ontdekken wat je dwarszit. Maar dit kun je het beste doen met een diëtist.
Een bakje yoghurt of een goed probiotica-supplement kan je darmen helpen herstellen wanneer je darmmicrobioom niet meer optimaal is. Zie het als de 'herstelservice' die zal zorgen voor een betere darmgezondheid.
Stress en darmen? Geen goede combi. Probeer dagelijks wat tijd voor jezelf te nemen, al is het maar tien minuten wandelen of rustig ademhalen. Je zult merken dat dit ook effect heeft op je energie.
Het is misschien even zoeken wat voor jou werkt, maar weet dat je niet de enige bent die hier mee worstelt. Kleine veranderingen maken al een groot verschil. Welke tip ga je proberen?
Ben jij door Prikkelbare darm steeds minder of eenzijdig gaan eten? Dan gaat dit niet alleen ten koste van de voedingsstoffen die je binnen krijgt maar zal je darmgezondheid ook ongezonder worden, met vermoeidheid ten gevolg.
Het FODMAP dieet kan je helpen om weer veelzijdiger te eten, de cursus FODMAP vind je hier.