Heb je maagzuurremmers voorgeschreven gekregen van je dokter of specialist, zoals omeprazol of pantoprazol, een protonpompremmer? Deze kunnen voorgeschreven worden vanwege verschillende redenen. Je kunt een maagverkleining gehad hebben, je gebruikt andere medicijnen, je hebt last van overtollig maagzuur en zo kan ik nog wel een aantal redenen bedenken!
Darmklachten door maagzuurremmers
Maar wist je dat maagzuurremmers niet zo onschuldig zijn als dat ze lijken? Maagzuurremmers kunnen namelijk zorgen voor darmklachten. De vertering begint in de mond, al met het kauwen en bij de speekselproductie. Via de slokdarm komt het voedsel in de maag, waar het maagzuur aan de beurt komt om het voedsel te verwerken. Op het moment dat maagzuur geneutraliseerd wordt door protonpompremmers, kan het verteringsproces moeilijker verlopen. Minder afgebroken voedsel komt terecht in de darmen, wat klachten kan veroorzaken.
Als je echt te veel maagzuur hebt of ze nodig hebt vanwege andere medicatie, stop er dan niet zomaar mee. Aanhoudende maagzuur kan je slokdarm beschadigen.
Hoe weet je nu of je last hebt van maagzuur?
Er is een eenvoudige test om te controleren of je voldoende maagzuur hebt. Koop baksoda, los 1-2 theelepels op in water en drink dit op. Als je binnen 5-10 minuten boert, heb je genoeg maagzuur. Geen boertjes? Dan heb je mogelijk onvoldoende maagzuur en raden wij aan om contact op te nemen met je huisarts.
Hoe kan ik pantoprazol of omeprazol afbouwen?
Is je dokter her er mee eens en mag je maagzuurremmers af gaan bouwen? Stop NIET! Je maag moet je de kans geven zijn taak weer zelf op te pakken, grote kans dat je klachten terugkomen en je denkt dat het allemaal mislukt is. Het rebound effect bij maagzuurremmers noemen ze dat. Wij helpen je graag bij het afbouwen, veilig en zonder klachten. Onze cursus Afbouwen Maagzuurremmers helpt je! Je krijgt 100% geld terug garantie op je deelname. Betaald je verzekering niet? Dan betalen wij je terug.
Meer lezen
Ook bij maagklachten is het verbeteren van je leefstijl erg belangrijk. Marieke schreef daar al eerder een blog over.