Minder intolerantie door minder UPF

geplaatst op Feb 29, 2024 |

Alledaagse voeding waar je het niet van verwacht: vol met bewerkte ingrediënten

Het lijkt soms zo makkelijk, even snel boodschappen doen en wat eten op tafel toveren. Maar wist je dat veel alledaagse voedingsmiddelen die we in Nederland consumeren stiekem vol zitten met sterk bewerkte ingrediënten? Deze producten, die we vaak zonder nadenken in ons winkelwagentje gooien, kunnen meer kunstmatige toevoegingen bevatten dan je zou denken. In dit artikel duiken we in de wereld van bewerkte voedingsmiddelen en ontdekken we welke producten uit onze dagelijkse kost hieronder vallen.

Wat zijn bewerkte ingrediënten?
Bewerkte ingrediënten zijn componenten in voedingsmiddelen die zijn veranderd of behandeld om houdbaarheid van een product te verlengen, smaak te verbeteren, de kleur of textuur aan te passen. Dit kan variëren van het toevoegen van conserveermiddelen en kleurstoffen tot het gebruik van smaakversterkers en stabilisatoren.

Voorbeelden van alledaagse bewerkte producten:

1. Ontbijtgranen: Velen van ons starten de dag met een kom ontbijtgranen. Echter, sommige van deze granen zijn rijk aan toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen.

2. Kant-en-klare maaltijden: Gemakkelijk na een lange werkdag, maar vaak vol met conserveringsmiddelen, smaakversterkers -die jouw verzadiging beinvloeden- en veel zout.

3. Broodbeleg: Producten zoals jam en pindakaas kunnen toegevoegde suikers en geharde vetten bevatten.

4. Vleeswaren: Veel vleeswaren voor op brood, zoals kipfilet, ham en salami, bevatten conserveermiddelen en kleurstoffen om de houdbaarheid en het uiterlijk te verbeteren. Ook zit er vaak suiker aan toegevoegd, dat verwacht je niet van je plakje ham.

5. Sauzen en dressings: Ketchup, mayonaise en saladedressings zijn vaak rijk aan suikers, zout en kunstmatige toevoegingen.

Waarom is het belangrijk om op te letten?
Een teveel aan bewerkte voedingsmiddelen in je dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, hoge bloeddruk en hartziekten. Maar ook je buikklachten kunnen daar enorm van toenemen! Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en te kiezen voor minder bewerkte alternatieven waar mogelijk.

Tips voor een bewuster dieet:

1. Lees de etiketten: Neem de tijd om de ingrediëntenlijst en voedingswaarden te lezen.

2. Kies voor vers: Verse groenten en fruit, volkorenproducten en vers vlees hebben geen verborgen ingrediënten en bevatten vaak meer natuurlijke vezels; belangrijk voor gelukkige darmen.

3. Maak het zelf: Door zelf te koken en bakken heb je volledige controle over wat en hoeveel er in je eten gaat.

4. Wees kritisch in de supermarkt: Laat je niet misleiden door gezond ogende verpakkingen en schreeuwerige claims. Echt gezond eten heeft vaak geen uitgebreide labels nodig.

Conclusie:
We staan er niet altijd bij stil, maar veel producten in onze alledaagse voeding bevatten meer bewerkte ingrediënten dan we denken. Door bewuster te kiezen en te letten op wat we eten, kunnen we een stap zetten naar een gezonder leven met veel minder buikklachten. Want goede voeding is de basis van een goed gevoel!

Bij al onze online programma's zitten weekmenu's en recepten die in een mum van tijd op tafel staan. Dus... minder klachten én gezonder eten? Meld je nu aan! https://www.happylivingacademy.com/