Sensitiviteit voor peulvruchten bij pinda allergieNaast pinda ook nog een andere allergie?

Kinderen met pinda-allergie zijn vaak niet alleen allergisch voor pinda's, maar vaak ook gevoelig voor andere peulvruchten. Voorbeelden van deze peulvruchten zijn bijvoorbeeld erwten, linzen, sojabonen en lupine. Het eten van deze peulvruchten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Dit komt omdat peulvruchten bekend staan om hun gezonde eigenschappen, zoals dat ze veel mineralen bevatten (ijzer, magnesium, folaat en kalium) en daarnaast hoog zijn in proteïne en vezels en laag in vet. Peulvruchten worden vaak ook gebruikt als vleesvervanger en plantaardig eten is de laatste jaren zeker toegenomen.Resultaten

Van deze 192 kinderen waren 122 kinderen gesensibiliseerd voor minimaal één andere peulvrucht. Van deze 122 kinderen is bij 27,9% een allergie voor in ieder geval één peulvrucht bewezen. Bij 4,9% gaat het om meerdere bewezen allergieën voor peulvruchten. Linzen, lupine en erwten zorgden voor de meeste allergische reacties. Een allergie voor fenegriek kwam voor bij 10% van de kinderen.


Conclusie

Een groot percentage van de kinderen heeft dus naast een pinda-allergie ook een reactie op een andere peulvrucht. Deze andere peulvruchten kunnen dus een (ernstige) reactie geven. Het is belangrijk dat wanneer iemand een pinda-allergie heeft bedachtzaam wordt omgegaan met andere peulvruchten. Of dat wordt onderzocht of er een allergie is voor een andere peulvrucht, naast pinda.