SIBO; te veel bacteriën in je darmen

Heb jij ook last van een opgeblazen gevoel, buikpijn of een onrustige stoelgang? Wellicht is het SIBO; een bacteriële overgroei in je darmen.

Kun je ook een teveel aan bacteriën hebben in je darmen? Ja zeker! En die kunnen flink wat klachten veroorzaken. Met het SIBO-dieet kan je rust brengen in je darmen.

Door verschillende factoren (antibioticagebruik, stress, voedselvergiftiging, een operatie etc.) kan bij jou het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën verstoord zijn of je hebt er zelfs teveel in je darm! Er zijn zelfs aanwijzingen dat bacteriële overgroei mogelijk de oorzaak is van de klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en de verstoorde stoelgang bij prikkelbare darm.

Om de bacteriebalans te herstellen is door Dr. Allison Siebecker (USA) het SIBO-dieet ontwikkeld. Het is opgesteld voor de behandeling van bacteriële overgroei in de dunne darm. 

SIBO staat voor: small intestinal bacterial overgrowth

Het dieet is een combinatie van het FODMAP-beperkt dieet van de Monash University (Australië), het Specifieke Koolhydraten Dieet (SKD) van Elaine Gottschall en de uitgebreide klinische praktijkervaring van Dr. Siebecker met de behandeling van mensen met PDS en SIBO.

Het idee achter het SIBO-dieet is dat je voedingsmiddelen vermijdt die de bacteriële overgroei in je dunne darm voeden. Daarnaast eet je licht verteerbare voeding die makkelijk wordt afgebroken in je dunne darm. Zo wordt wat je eet snel opgenomen en hebben de bacteriën geen kans om het eten te fermenteren (= af te breken) voordat jij het kan opnemen.


Hoe werkt het SIBO dieet?

Het SIBO-dieet is erop gericht om de bacteriën in je dunne darm niet te voeden en dus zo min mogelijk 
voedingsmiddelen die uit korte en lange keten koolhydraten (vezels, zetmeel en sucralose) bestaan. Deze voedingsmiddelen van de rode lijst voeden de bacteriën in je darm te veel en deze geven vermoedelijk de klachten zoals diarree en een opgeblazen gevoel.

Gedurende de eerste weken van het SIBO-dieet ben je in de eliminatiefase. Dat is bij de meeste mensen twee tot zes weken een dieet volgen met enkel SIBO-vriendelijke voedingsmiddelen. Daarna start de herintroductiefase, daarin ga je volgens een schema de groepen voedingsmiddelen testen om erachter te komen hoeveel je van elke groep kunt verdragen.

Wil je meer informatie? Klik dan hier.

Categories: SIBO, PDS