Langdurig doorlopen met klachten als diarree, buikpijn of hooikoorts kan meer schade aanrichten dan je denkt. Lees hier waarom
Je hebt al weken buikpijn. Of diarree die maar niet overgaat. Misschien loop je al jaren met hooikoorts, en denk je: “Ach, het is alleen een snotneus; het hoort erbij.” Of je weet al een tijdje dat je iets niet goed verdraagt, maar je hebt je erbij neergelegd. Want ja, druk gezin, werk, geen tijd of zin om het uit te zoeken. Toch?
Maar wist je dat doorlopen met deze klachten – zonder behandeling – juist meer klachten veroorzaakt op de lange termijn?
Chronische diarree = méér dan vervelend
Diarree die weken- of maandenlang aanhoudt (zoals bij PDS of een onbehandelde voedselintolerantie) kan zorgen voor:
“We zien regelmatig dat mensen jarenlang met vage buikklachten lopen. Tegen de tijd dat ze hulp zoeken, hebben ze niet alleen een verstoorde darmwerking, maar ook tekorten en mentale klachten zoals angst en stress.” – Diëtist AllergiePlatform
Hooikoorts lijkt misschien ‘alleen maar’ vervelend. Maar blootstelling aan pollen zonder medicatie kan tot meer leiden dan alleen een snotneus, denk aan:
Of het nou om een allergie, intolerantie of PDS gaat, het lichaam probeert je iets te vertellen. Als je die signalen negeert, worden de klachten niet alleen heviger, maar je lichaam raakt op den duur ook uitgeput. Je ‘emmer’ raakt vol – en dan is elke druppel te veel.
Denk bijvoorbeeld aan doorlopen met histamine-intolerantie. Het kan slechts milde jeuk of buikpijn geven, maar als je blijft doorlopen met chronische stress, slaaptekort en teveel eet van wat je niet verdraagt, kunnen ook hartkloppingen, huiduitslag of benauwdheid ontstaan.
✔️ Laat het niet op zijn beloop. Heb je langdurige of terugkerende klachten? Neem ze serieus. Ga naar je huisarts en laat eventueel een allergietest doen of volg een eliminatie-herintroductiedieet om erachter te komen welke producten je in welke mate verdraagt. Ook kunnen medicijnen zoals anti-histamine of enzymen zoals Lactase bijdragen aan minder klachten.
✔️ Wees lief voor je lijf. Eet rustig, vermijd stress, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Het klinkt simpel, maar een gezonde leefstijl is een belangrijke eerste stap om klachten te verminderen!
✔️ Start een klachten- en eetdagboek. Heb je een voedselintolerantie of klachten na voeding? De Happy Belly Planner is hier perfect voor. Daarmee krijg je inzicht in wat je eet, hoe je je voelt en wat er gebeurt in je buik.
✔️ Vraag hulp aan een specialist. Een diëtist gespecialiseerd in PDS of voedselovergevoeligheden kan je helpen met een goed eliminatie-herintroductieplan. Zodat je straks weer weet wat je wél kan eten, in plaats van alleen maar schrappen.
Langdurig doorlopen met klachten bij allergieën, intoleranties of PDS is geen goed idee. Niet alleen omdat je je ellendig voelt en waarschijnlijk dingen gaat vermijden die je leven alleen maar leuker zouden maken, maar ook omdat het echte schade kan geven aan je fysieke en mentale gezondheid. Je hoeft het niet alleen te doen. Start met kleine stappen. En gun jezelf de kans om je weer écht goed te voelen.
categorieën : PDS