Last van PDS of voedselintoleranties? Een voedingsdagboek helpt je om inzicht te krijgen in welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken.
Heb jij prikkelbare darm syndroom (PDS) of een voedselintolerantie? Dan kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn om te achterhalen welke voedingsmiddelen je klachten veroorzaken. Gelukkig is er een simpele én effectieve manier om inzicht te krijgen in je eetpatroon en symptomen: een voedingsdagboek. Door bij te houden wanneer, wat en hoeveel je eet en hoe je lichaam daarop reageert, kun je patronen ontdekken en beter begrijpen welke voedingsmiddelen je kunt verdragen en welke je beter minder kunt eten. In deze blog leer je hoe je een voedingsdagboek bij kan houden en hoe het je kan helpen om je klachten onder controle te krijgen.
Een voedingsdagboek is een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in de relatie tussen wat je eet en hoe je je voelt. Bij PDS en voedselintoleranties kunnen klachten zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en vermoeidheid vaak lastig te linken zijn aan specifieke voedingsstoffen of voedingsmiddelen. Klachten kunnen soms direct na een maaltijd optreden, maar ook uren of zelfs dagen later. Door je voedselinname en klachten goed bij te houden, kun je:
Om een volledig beeld te krijgen van je eetpatroon en de mogelijke triggers voor je klachten, is het belangrijk om een aantal zaken zo gedetailleerd mogelijk bij te houden in je voedingsdagboek:
1. Wat je eet en drinkt
Schrijf alle maaltijden en snacks op, inclusief de tijdstippen. Vergeet niet om ook dranken, sauzen, kruiden en eventuele supplementen te noteren. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn, bijvoorbeeld:
2. Hoeveelheid
De hoeveelheid van een voedingsmiddel kan een groot verschil maken bij jouw klachten. Het kan zijn dat je kleine porties van bepaalde voedingsmiddelen prima kunt verdragen, maar dat grotere hoeveelheden klachten veroorzaken. Noteer daarom zo nauwkeurig mogelijk de portiegrootte, bijvoorbeeld:
3. Symptomen
Beschrijf je klachten en hoe ernstig ze zijn. Dit helpt je om verbanden te leggen tussen wat je eet en hoe je je voelt. Wees specifiek in het benoemen van je klachten:
Geef indien mogelijk ook een score aan je klachten, bijvoorbeeld van 1 (mild) tot 10 (heel hevig). Dit helpt om patronen in de ernst van je klachten te herkennen.
4. Tijdstip van symptomen
Omdat symptomen vaak niet direct na een maaltijd optreden, is het belangrijk om het tijdstip waarop de klachten zich voordoen op te schrijven. Noteer of je klachten bijvoorbeeld een uur na het eten optreden of pas later op de dag. Dit geeft inzicht in hoe lang het duurt voordat je lichaam reageert op bepaald eten.
5. Overige factoren
Voedsel is niet altijd de enige oorzaak van je klachten. Stress, slaapgebrek, hormonen of fysieke inspanning kunnen ook een rol spelen bij de symptomen van PDS of voedselintoleranties. Houd deze factoren dus ook bij in je dagboek. Denk aan:
Een voorbeeld van hoe zo'n uitgebreid dagboek eruit ziet, vind je onderaan deze blog.
Een voedingsdagboek is een makkelijk maar effectief hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in welke voedingsmiddelen je klachten veroorzaken bij PDS of voedselintoleranties. Door systematisch bij te houden wat je eet en hoe je lichaam daarop reageert, kun je patronen ontdekken, betere keuzes maken en gerichter begeleiding krijgen van je zorgverlener. Zo krijg je meer controle over je klachten en kun je je gezondheid verbeteren.
Wil je meer controle krijgen over je buikklachten en ontdekken wat jouw triggers zijn? Download dan hier het Happy Belly Start Document en luister naar onze nieuwe podcast en leer stap voor stap hoe je een voedingsdagboek bijhoudt en je voeding aanpast voor minder klachten en meer balans.
categorieën : PDS