Fructose, ook bekend als fruitsuiker of vruchtensuiker, komt voornamelijk voor in fruit, maar ook in honing en in mindere mate in groenten. Door het gebruik van fructose-glucosestroop in de voedingsindustrie is het ook veel aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen.
Wat is fructose?
Fructose is een eenvoudige koolhydraat, een monosacharide, dat gemakkelijk door de darmwand wordt opgenomen en in de bloedbaan terechtkomt. Het kan vervolgens door het lichaam als energiebron worden gebruikt. Bij fructosemalabsorptie, wat eigenlijk fructose-intolerantie is, wordt fructose niet goed opgenomen en komt het onverteerd in de dikke darm terecht.
Fermentatie van fructose
In de dikke darm wordt fructose gefermenteerd door darmbacteriƫn, wat leidt tot de vorming van gassen die klachten kunnen veroorzaken, zoals winderigheid en buikpijn. Wanneer fructose samen met glucose wordt gebruikt, kan het gemakkelijker worden opgenomen. Fructose maakt deel uit van de disacharide tafelsuiker (sacharose), dat bestaat uit fructose en glucose. Dit verklaart waarom gesuikerde producten vaak minder klachten veroorzaken dan voedingsmiddelen die alleen fructose bevatten. Vanwege de 2,5 keer zoete smaak van fructose ten opzichte van glucose, wordt het steeds vaker gebruikt in de voedingsindustrie.
Ontdek hoeveel fructose je kan verdragen
Als je last hebt van darmklachten en vermoedt dat fructose de oorzaak is, of als je de diagnose fructose-intolerantie hebt gekregen, is het verstandig om te ontdekken hoeveel fructose je precies kunt verdragen. Het is vaak niet nodig om alle fructose volledig te vermijden, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer je klachten krijgt.
Wil je stap voor stap ontdekken waar jouw klachten vandaan komen, met onze hulp en op een verantwoorde manier? Ons zelfzorgprogramma "Fructose overgevoeligheid" bevat alle informatie, weekmenu's, recepten en boodschappenlijstjes die je nodig hebt om hierachter te komen! Bovendien wordt het vergoed door je aanvullende zorgverzekering!
https://www.happylivingacademy.com/courses/fructose-overgevoeligheid