Een lekker wijntje op het terras, of toch niet?

Heb je na een glas wijn al het gevoel dat je al de hele fles hebt gedronken? Lijkt het na een lekker visje alsof die niet goed valt? Krijg je klachten van voorgesneden aardappelen, groenten uit blik en gekonfijte vruchten? De oorzaak kan een overgevoeligheid voor sulfiet zijn.

Sulfiet

Sulfiet wordt al eeuwenlang toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals wijn, bier, gedroogde vruchten, groenten, jam en stroop, om bederf te voorkomen. Lang bewaren kan de kwaliteit achteruit doen gaan. Houdbaarheid, uiterlijk, kleur en geur kunnen veranderen. Sulfieten worden daarom gebruikt om deze eigenschappen te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

Sulfietovergevoeligheid komt vaker voor dan we denken, maar wordt het niet altijd herkend omdat het moeilijk te diagnosticeren is. Veel voedingsmiddelen bevatten namelijk kleine hoeveelheden sulfiet, waardoor de oorzaak van de klachten niet eenvoudig is te achterhalen. Als je op één dag diverse kleine beetjes binnenkrijgt, dan komen de problemen vaak pas tevoorschijn.

Diagnose sulfietovergevoeligheid

Sulfietovergevoeligheid gaat vaak samen met astma en kan allerlei klachten veroorzaken. Zelfstandige sulfietovergevoeligheid komt niet vaak voor. Bij kinderen komt het sowieso niet vaak voor vanwege hun sulfietarme eetpatroon.

Na vaststelling van sulfietovergevoeligheid is het noodzakelijk een dieet te volgen met weinig of geen sulfiet. De hoeveelheid sulfiet die iemand kan verdragen, verschilt per persoon. Een gespecialiseerde diëtist kan hierbij ondersteunen.