Last na het eten van bepaalde voeding?

Herken je dit? Na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen krijg je al snel last van vervelende klachten. Hoe dat komt? Het kan zijn dat je een voedselallergie hebt.

Als je een voedselallergie hebt, reageert je lichaam op specifieke eiwitten uit je voeding(eten en drinken). Deze eiwitten worden dan ook wel allergenen genoemd. Hoe dit werkt?

Wanneer je een eiwit voor het eerst binnen krijgt maken zogeheten B-cellen IgE-antilichamen aan die zich binden aan mestcellen. Meestal is een eerste contact wanneer je voeding voor het eerst eet of drinkt, maar in het geval van eczeem kan een eiwit ook via de huid ons lichaam binnen komen.

Bij een tweede of volgend contact met dit eiwit/allergeen bindt dit allergeen zich direct aan de IgE’s (ook wel receptoren) die aan de mestcellen gebonden zijn. Als afweerreactie komt er histamine uit de mestcel vrij. Deze vrijgekomen histamine zorgt voor de klachten die we herkennen bij allergie.

Voorbeelden van klachten die vaak voorkomen bij voedselallergieën zijn: eczeem, jeuk, uitslag, neus- of oogklachten, astmatische klachten, braken, diarree, misselijkheid of een prikkelend gevoel in de mond. Meestal ontstaan deze klachten meteen na het eten van het allergeen, maar ook in de uren daarna kun je last krijgen van klachten.

Om vast te stellen of je daadwerkelijk een voedselallergie hebt kan er naast een uitgebreide anamnese(navraag naar leefstijl en klachten) een bloedtest of huidtest worden uitgevoerd.

Bij bloedonderzoek - ook wel een RAST - wordt er gekeken naar de hoeveelheid IgE’s bij een specifiek allergeen in het bloed. Wanneer de uitslag te hoog is kun je stellen dat hier sprake is van een allergie. Dit wordt altijd naast jouw klachtenpatroon bekeken.

Er zijn diverse soorten huidtesten zoals een huidpriktest waarbij er druppels van het allergeen op de huid (vaak op de onderarm) gelegd worden en een prikje, door de druppel heen, in de huid wordt gezet. Er wordt gekeken of er een reactie optreedt; dit is bijvoorbeeld roodheid en zwelling. Dit geeft bijvoorbeeld een duidelijke uitslag voor diverse inhalatie allergieën (pollen en huisstofmijt) en allergie voor huidschilfers van dieren (hond en kat). Een andere huidtest, een met prikjes onder de huid, wordt vaak op de rug uitgevoerd; deze kan wat nauwkeuriger of specifieker worden toegepast. Ook hier zie je reactie in roodheid en zwelling. Bij een plaktest wordt een allergeen op de huid geplakt; deze is goed toepasbaar wanneer er verdenking is van een contactallergie.

14 "allergenen" die zijn vastgelegd door de warenwet en verplicht duidelijk op verpakkingen leesbaar moeten zijn:

  1. Glutenbevattende granen
  2. Ei
  3. Lupine
  4. Melk / lactose
  5. Mosterd
  6. Noten
  7. Pinda
  8. Schaaldieren
  9. Selderij
  10. Sesamzaad
  11. Soja
  12. Sulfiet
  13. Vis
  14. Weekdieren

    Allergenen staat hier tussen haakjes omdat gluten en lactose officieel geen allergenen zijn. Glutenintolerantie of coeliakie is geen allergie maar een auto-immuunziekte waar het 100% vermijden van gluten nodig is. De naam glutenintolerantie is dan ook vaak verwarrend wanneer het gaat om coeliakie, want bij een voedselintolerantie is niet hetzelfde als een allergie, je hoeft vaak een voedingsstof niet 100% te vermijden.


Helaas zal je de voedingsmiddelen moeten vermijden als je hier allergisch voor bent, je kunt het niet genezen en ook een klein beetje kan klachten veroorzaken.

Wil je hier graag begeleiding bij? Maak dan een afspraak met een van onze diëtisten via: https://www.happylivingacademy.com/courses/voorbereiding-dietist. Zij helpen je graag een handje!