Preventief pinda's eten!

Sep 07, 2023 |

In een eerdere blog hebben we verteld over de kans op sensitiviteit voor peulvruchten bij een pinda allergie. Maar hoe zit het nu precies met het krijgen van een pinda allergie? Hoe ontstaat een voedselallergie? 

Wanneer start je met de introductie?

Vroeger dachten we: als baby's later beginnen met bepaalde voeding, hebben ze minder kans op allergieën. Maar nu weten we beter. Baby's kunnen het best al tussen 4 en 6 maanden starten met voeding waar sommige mensen allergisch voor zijn (hoog-allergene voeding). Bijvoorbeeld met pinda's. Als je te lang wacht, kan je baby juist een allergie ontwikkelen. Dit geldt vooral voor baby's met (veel) eczeem. Geef je baby dus vroeg voeding zoals pinda's, ei, melk, vis, noten, brood en soja.


Heeft jouw kindje veel eczeem en is er grote kans op een allergie? Raadpleeg dan altijd de huis- of kinderarts van het kindje, wanneer je start met de introductie van nieuwe voeding. Als introductie thuis niet mogelijk is vanwege een hoog risico op een allergische reactie, kan er overlegd worden met een kinderarts of allergoloog of een huidtest en/of introductie in het ziekenhuis niet beter is. 

De diëtisten van DAVO hebben een geweldig schema gemaakt dat gebruikt wordt om voor het eerst pinda aan baby’s te geven met als doel een pinda-allergie te voorkomen. Zodra er met bijvoeding is gestart (vanaf 4 maanden) kun je dit schema volgen. Het uitvoeren van dit schema kan thuis worden gedaan. Bij voorkeur overdag, op een werkdag en thuis; zodat je goed kunt controleren of er een reactie is en een arts bereikbaar is.
Bij acute reacties, zoals o.a. acute huiduitslag, hevig braken, acuut hoesten of benauwdheid, moet je uiteraard direct stoppen. Handel bij reacties zoals afgesproken met je arts en neem indien nodig contact met hen op.

Het introduceren van hoog-allergene voeding is en blijft een spannend proces, zeker als je zelf, of een broertje/zusje al ervaring heeft met allergie. Maar uiteindelijk is het uitvoeren van het schema de beste keuze voor preventie. Wanneer het zo ver is voor je kindje, pak een pot 100% pindakaas en introduceren maar! 

Heeft je kindje al een pinda allergie ontwikkeld?

Een speciale pleister met een kleine hoeveelheid pinda kan kleine kinderen met pinda-allergie minder gevoelig voor pinda’s maken. Dat kwam uit een Amerikaans onderzoek wat op 11 mei 2023 is gepubliceerd. Wanneer deze pleisters op de markt komen is nu nog niet bekend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend! 

Tot die tijd is de enige behandeling bij een reeds ontwikkelde allergie, het vermijden van het allergeen.