Wil je van je buikklachten af? Laat glutenvrije dieetproducten staan!

geplaatst op Feb 19, 2024 |

In een wereld waar de nieuwste dieettrends en afvalmethoden elkaar snel opvolgen, is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de belofte van snelle resultaten. Maar is glutenvrij eten echt de beste aanpak voor gezondere darmen en een betere leefstijl? Ik denk dat het niet zo zwart-wit is. Beter kan je (eerst) terug naar de basis: echte voeding in plaats van bewerkte dieetproducten.

Veel glutenvrije dieetproducten zijn ontworpen om te lijken op glutenvolle producten, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze gezond zijn voor je lichaam. Deze producten zijn vaak suikerrijk en vezelarm en zitten daarbij vol met additieven – zoals kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Dit kan leiden tot een ongezonder darmmicrobioom, spijsverteringsklachten en zelfs gewichtstoename. Precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Waar wij voor staan: gebruik natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Denk aan verse groenten en fruit, volle granen, noten, zaden en eiwitten. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen voedzaam, maar ze bevatten ook natuurlijke vezels die je een vol gevoel geven en je spijsvertering ondersteunen. Door deze volwaardige en gezonde voeding te combineren met andere aspecten van een gezonde leefstijl, zullen je darmen je helemaal dankbaar zijn.

Glutenvrij eten als je geen coeliakie hebt
Heb jij minder klachten doordat je glutenvrij eet? Je kan dit gerust blijven doen, maar blijf weg bij het schap met dieetproducten en zoek van nature glutenvrije vervangers. Wees ook niet te streng en blijf regelmatig nieuwe producten proberen; het is namelijk ongezond én niet leuk om onnodig voedingsgroepen te laten staan. Een gespecialiseerd diëtist kan je hierin begeleiden.

Meer lezen over gluten? Klik hier

Leefstijl is meer dan voeding
Een ander belangrijk punt, is dat darmklachten aanpakken meer is dan alleen maar letten op wat je eet. Het gaat ook om je algehele leefstijl. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en niet teveel stress zijn allemaal cruciale factoren die bijdragen aan een gezond darmmicrobioom.

Wil je meer weten over alle pijlers van een gezonde leefstijl? Doe dan mee met het Online Leefstijlprogramma van Dokter Tamara. Wij werken zeer intensief samen, dus bij je dieetvragen kunnen we je altijd helpen. https://doktertamara.nl/leefstijlprogramma/